A Tüzelőanyagok szakértője

A fabrikett Nyugat-Európában már széles körben elterjedt tüzelőanyag, amely hazánkban is a jövő gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaga lesz. Kedvező tulajdonságai miatt kitűnő alternatíva a szén, és a tűzifa kiváltására. A fabrikettet különösen ajánljuk kandallóba, cserépkályhába, kazánba és egyéb vaskályhába. A fabrikett kerti főzéshez is kiválóan alkalmas.

A fabrikett nagy nyomáson (180-200 bar) összepréselt faforgács, fűrészpor. Kötőanyagot, ragasztót nem tartalmaz, a fa nyomás alatt megolvadt lignin tartalma tartja össze a különböző formájú fabrikettet. A fabrikett általában tömör, néhány gyár azonban lyukas közepű brikettet is elő tud állítani, így középen is kap levegőt, jobban átizzik és tökéletesebben, könnyebben ég!

A pellet nem más, mint finomított alapanyagból (elsősorban fából) tömörítéssel készített fűtőanyag. A pellet alakja hengeres, átmérője 6-10 mm, hossza 10-30 mm közötti lehet. Alapanyagai lehetnek a fafeldolgozás vagy a mezőgazdaság különböző melléktermékei (forgács, fűrészpor, illetve szalma vagy különböző energianövények). A fabrikett alternatívája azokon a helyeken, ahol fontos az automatizálható fűtési rendszer kialakítása, hiszen méretének köszönhetően megfelelő tüzelőberendezése (pelletkazán) alkalmazása esetén automatikusan adagolható.

A fabrikett alkalmas szinte minden hagyományos tüzelőanyag kiváltására. Nem csak hagyományos tüzelőberendezésekben, de kerti- és grillsütőkben is kiválóan használható.

HOGYAN TÜZELJÜNK A BIOBRIKETTEL?

CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN a fához hasonló módon kell a fabrikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors, és a túlhevítés is előfordulhat. A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyúit csak a brikett teljes elszenesedése után szabad elzárni, akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

A fabrikett fűtőértéke közel duplája a tűzifának

  • A fabrikett 16-18 MJ/Kg, a hasított tűzifa pedig 9-10 MJ/Kg, tehát – ahogy a számok is mutatják - ugyanakkora hőmérséklet eléréséhez akár fele annyi is bőven elég a fabrikettből, mint a fából.

A fabrikett olcsóbb, mint a tűzifa és a gáz

  • A fabrikett kg-os ára bár meghaladja a tűzifa árát, fűtőértéke duplája annak, nedvességet szinte nem tartalmaz, így sokkal nagyobb hővel és lényegesen tovább ég, mint a tűzifa.

Vásárlóként Önnek nem kell ismernie, nem is ismerheti az ön által vásárolt pellet gyártási módját, noha ez garantálja, hogy ön mindig az elvárásainak megfelelő fűtőanyagot kapjon. Mi megtesszük ön helyett ezt az ellenőrzést!

Csak kiváló minőségű gépekkel gyártott, igazolt eredetű és bevizsgált minőségű pelletet forgalmazunk, amely minden esetben megfelel a szigorú nemzetközi szabványok követelményeinek és semmilyen problémát ne okoz az ön pelletkazánjában.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a látogató statisztika gyűjtéséhez.